Makaleler

ÇOCUKLARIN BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?..

ÇOCUKLARIN BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?..

Bu hafta okulların açılmasıyla, milyonlarca çocuk okula başladı. Çocukların okula başlamasıyla velilerin çocuğum nasıl beslenmeli diye sorduğunu duyar gibiyim. Bu yüzden bu yazıyı yazmak ve doğru yönlendirmelerle sağlıklı ve faydalı çocuklar yetiştirmek istiyorum.

Çocukların beden ve zihinsel gelişiminin en hızlı olduğu okul döneminde, en az ders notları kadar doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasına da önem verilmelidir ve çocukların büyüme eğrisinin takibi aksatılmamalıdır. Çocuklara küçük yaşta beslenme çantasını yanında taşıma alışkanlığı, ileride iş hayatlarında da sağlıklı beslenme alışkanlarına sahip olmalarını sağlar.

Öncelikle çocuklara ara öğün alışkanlığı kazandırılması gerekmektedir. Ara öğünlerde sağlıklı alternatifleri tüketen ve alışkanlık kazanan çocuklarda ders başarısı ve odaklanma artacaktır.

Çocukların sağlıklı alışkanlıklar kazanması , çocukluk çağı ve hatta ileride yetişkin obezitesini engellemeye yardımcıdır.
İlk olarak çocuklarınızın yanına verebileceğiniz ana öğün alternatiflere bakalım;

Sabah ve öğle yemekleri için sağlıklı sandviçler hazırlayabiliriz. Sandviçlerin içinde peynir ve domates koymaya çalışalım. Veya mini peynirli tostlar hazırlayalım . Ekmeklerimiz tam buğday veya tam tahıllı olabilir. Sebzeli börekler, tam buğdaylı peynirli poğaçalar ve yanlarına minik domates ve havuç ekleyebilirsiniz.

Ara öğünlerde, meyve ve kuruyemiş alternatiflerimiz mutlaka olmalıdır. Bunun yanı sıra meyveli yoğurt,evde hazırlanmış tarçınlı, elmalı veya çikolatalı kurabiyeler yanına süt verebilirsiniz. Kuru meyveler de çok güzel alternatif olabilir. Ayrıca kuru meyveli anne kekleri yanına sütle güzel bir öğün alternatif olacaktır.

Çocuklarımıza mutlaka su içme alışkanlığı kazandıralım. Gün içerisinde çok fazla oyun oynayıp terleme yaşadıklarında su ihtiyaçlarını karşılamaları gerekmektedir.

Öğünlerinizi domates,yeşillik,ve diğer sebzelerle renklendirmeyi unutmayın.

Tüm öğrenci ve velilere yeni eğitim öğretim yılının hayırlı uğurlu olmasını dilerim.

Manolya Nur ÜŞÜR

Diyetisyen

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL